Indholds oversigt på siden her med mine tips og tanker:

Lidt om farver og mønstre

Hvor skal stroppen sidde

Hvordan vælger jeg hvilken sider, jeg hækler sammen i par

Valg af farver

køb af garn

Lav dit eget garn arkiv

Næsten færdig, men der mangler lidt garn

Beregning af garn forbrug

Min hjemmeside er også tænkt som inspiration til dem, som har lyst til selv at kombinerer deres eget grydelappe sæt. Men om du vil følge mine forslag til grydelapperne eller kombinerer selv, så håber jeg at I alle kan få noget ud af mine overvejelser.

Lidt om farver og mønstre

Jeg har et sæt af blandet temaerne Deruda´og Stribet V, det er et sæt kun med blå grundfarve, tager vi der imod Mexico, skiftes blå, grøn og rød til at være grundfarve på de enkelte sider. Mit Sort streg tema serie vil også kunne varieres, så man valgte en grundfarve til hver del, eller man tog det mere roligt kun med 3 farver, en grundfarve og en ”udfyld af firkanter farve” og så den sorte streg.

Så det gælder både når du har dine ynglings farver, du gerne vil bruge, og når du bare kikker efter et mønster, prøv at abstrahere fra mit farvevalg. For tager vi Mexico igen, så har jeg da selv overvejet, om ikke jeg skulle strikke den i grå toner, det vil sikkert blive fint og meget anderledes.

Mønstrene har forskellige sværhedsgrader. Lav ikke Zebraen eller bølgerne, hvis du er ny begynder. Kik efter hvor mange farveskift der er på de enkelte linjer. Jo flere farveskift inde i mønsteret jo svære/langsommere er det at strikke. Men nogle mønstre ser måske svære/langsommere ud end de er, tager vi fx stribet V, der er godt nok en del farveskift, men det er kun på 3 linjer, resten er bare deruda´.

Tema serien Deruda´ er tænkt som en nybegynder eller hurtig serie, hvor der ikke er farveskift inde i mønsteret. Har du lyst til udfordring med at strikke mønstrer, så er en grydelap da et godt sted at begynde. Er du nybegynder og var det for udfordrende med det mønster du valgte, så er det ingen skam at tænke om igen, du kan eventuelt kombinerer med lettere mønstre, eller simpelthen vælge at lave de sidste sider ensfarvet.

Du har valgt nogle farver, du gerne vil strikke med, men er i tvivl om hvor de forskellige farver skal være. Du kan klippe nogle stumper af 5-7 cm af hver farve, som du lægger oven på mønsteret, hvor du syntes farverne skal være. På den måde kan du se om kombinationen og placeringen af farverne giver mening for dig.

Hvis der er mange farver at holde styr på, kan du tage en plastik lomme og putter mønsteret i. Så kan jeg sætte mine farve garn stumper fast med tape, og tage dem af igen uden at ødelægge mønstreret.

Hvor skal stroppen sidde

Det er en del af udtrykket hvad vej grydelappen vender når den hænger, For at illustrerer det har jeg strikker et sæt

Her er sættet i den normale strikkeretning

Her er mit endelige resultat, hvor jeg har drejet 2 af siderne

De 2 miderste bliver hæklet sammen og de 2 i siderne bliver hæklet sammen

På de fleste af mine mønstre til opskrift 99, vil man sætte hanken i toppen, hvor man også lukker af. Men hvis man bedre kan lide udtrykket, når man drejer mønstrene, så er det da det man skal gøre.

Inden jeg hækler mine lapper sammen holder jeg dem op i hjørnerne par vis, og drejer dem lidt rundt. Er jeg ikke tilfreds prøver jeg med de andre hjørner. Det er mest på opskrift 50, hvor jeg har skiftet hjørne, I kan se på de fotos som er sammen med mønstrene, hvilket hjørne jeg har brugt.

Hvordan vælger jeg hvilke sider jeg hækler sammen i par

Hvis jeg er i tvivl, lægger jeg mine side i en firkant, hvor syd og nord bliver hæklet sammen, og øst og vest bliver hæklet samme, så der hvor de støder op til hinanden, det er også det man ser, når de hænger

Køb af garn

Skal du ud at købe garn til grydelapper, kan du enten købe på nettet eller i butikker. Et sæt færdige grydelapper efter mine opskrifter vejer ca. 100 g. Men selvom alle mine garner er bomuld 8/4, hvor 8 er tykkelsen og 4 antal tråde, kan der en gang imellem være forskel,  selv inden for samme garn mærke. Så hvis du er i en butik, så tjek at forskellen ikke er for stor inden du køber.

Handler du i en butik er der den fordel, at du kan mærke garnet. Jeg har købt nogle enkelte nøgler over nettet, som var meget stive og hårde, ikke at det betyder så meget for den færdige grydelap, men det var ikke så rart at strikke med.

En anden fordel i butikken er, at du kan tager 4-5 forskellige farver op og holde dem sammen mod hinanden. På nettet er det lidt svære at se farve kombinationer, jeg gør ofte det, at jeg lægger mine overvejelser i kurven, og så sletter dem jeg ikke vil have

Lav dit eget garn arkiv

Er du typen der bare ikke kan lade være med at købe lidt garn her og der, og så stå med de dejligste farver, man godt kunne tænke sig at købe mere af, men kan ikke huske hvilket mærke/navn det var. Jeg er begyndt at gemme garnets banderole, jeg binder så lidt garn rundt om banderolen og skriver farvens navn på. Det gør det så meget nemmere, at lave den næste indkøbs seddel til garn shop amok.

Næsten færdig, men der mangler lidt garn

Hvis det er mønster 50 kan du strikke den eller de sidste pinde i farven som du hækler sammen med, eller du kan hækle 1 – 2 ekstra rækker i bund og top, før du hækler det sammen.  Er det meget du mangler eller er det mønster 99, så prøv om du kan ændre mønsteret lidt, så du ikke bruger så meget af den farve du mangler.

Beregning af garn forbrug

Når man strikker små ting som grydelapper, kan det være en god anledning til at bruge rester. Man kan så komme i tvivl om man har nok af farven.

Her er et forslag til en måde at beregne det på. Mens du strikker den samme farver, vælger du et godt start sted, det kan være begyndelsen på en ny pind. Mål en meter frem på garnet og lav en løs lykke. Når du så har strikket frem til lykken, tæller du hvor mange masker du har strikket. Jeg strikker 70 masker på en meter garn på pind 2½. Når jeg slår 99 masker op, bruger jeg 1.25 meter garn til opslaget som ikke kommer rundt om pinden

Strikker du fx. stribet V, hvor et af felterne er 8 masker på 3 linjer, skal du gange 8 med 3 og så tage det dobbelte, fordi en linje er en frem og en tilbage. Husk at tage ca. 15 cm i hver ende til at hæfte ender med. Regnestykket bliver så

(8 X 3 ) X2 =48 masker 

1 meter garn var 70 masker, det vil sige at en maske er ca. 1.43 cm. Vi runder op til 1,5 det er nemmere at regne med. vi ganger så de 48 masker med 1½ der giver 72 cm

Vi husker at tager ca. 2 x 15 cm til at hæfte ender med. Det giver så 30+72=102

Bruger du min udregning til stribet V, så læg lidt ekstra på første gang, for måske strikker du løsere. Tag 110-120 cm for at være på den sikre side

Når jeg strikker stribet V med 9 farveskift, klipper jeg garnet af i længder på ca. 1.10 cm 2 gange for hver farve. Jeg strikker fra garnnøglet i det midterste V, som er på flere masker. Jeg strikker også fra garn nøglerne i yder felterne, det har den fordel, at garnnøglerne ikke bliver rodet sammen.